EFFECT OF BROMELIN ENZYME CONCENTRATION ON COCONUT OIL QUALITY (Cocos nucifera)
DOI:
https://doi.org/10.21111/atj.v7i2.9609Keywords:
Enzimatis, Bromelin, FFA, dan minyak kelapaAbstract
References
Alamsyah, A.N. (2005). Virgin Coconut Oil Minyak Penakluk Aneka Penyakit. Jakarta. Agro Media Pustaka.
AOAC. (1995). Official Methods of Analysis of The Association : AOAC.
Apituley, D. A. N., Sormin, R. B. D., & Nanlohy, E. E. E. M. (2020). Karakteristik dan Profil Asam Lemak Minyak Ikan Dari Kepala dan Tulang Ikan Tuna (Thunnus albacares). AGRITEKNO: Jurnal Teknologi Pertanian, 9(1). 10–19. https://doi.org/10.30598/jagritekno.2020.9.1.10
Ahmadi, K. (2018). Pemurnian Minyak Ikan Hasil Samping Penepungan Ikan Lemuru (Sardinella longiceps) Menggunakan Zeolit Alam Teraktivasi. Jurnal Teknologi Pangan, 3(2). 93–102.
Barlina, R., dan Danie J. Torar. (2010). Pemanfaatan Ekstrak Enzim Kasar Papain dan Bromelin Pada Pembuatan Minyak Starter dan Pengaruhnya Pada Mutu Virgin Coconut Oil (VCO) Selama Penyimpanan. Buletin Palma, 38.1-9.
Buckle, K. A., et al. (2007). Ilmu Pangan. Jakarta: Universitas Indonesia Press. Ferdiansyah, V. (2005). Pemanfaatan Kitosan Dari Cangkang Udang Sebagai
Matriks Penyangga Pada Imobilisasi Enzim Protease. Skripsi. Jurusan Teknologi Hasil Pertanian Fakultas Perikanan dan Ilmu Kelautan Institut Pertanian Bogor Bogor.
Rimwood, B.E. (1975). Coconut Palm Product: Their Processing In Developing Countries. FAO. Rome.
Herdyastuti, N. (2006). Isolasi dan Karakterisasi Ekstrak Kasar Enzim Bromelin
Dari Batang Nanas (Ananas comosus L. merr). Berk. Penel. Hayati, 12.75-77.
Ismaili, S. A., Rochdi, R., Satrallah, A., Belgharza, M., Chimie, L. De, Generale, P., Chimie, D. De, V., U. M., Sciences, F., and Batuto, A. I. (2015). Research Article Study of The Viscosity dan Density of Rapeseed Oil Before and After Heating. Journal of Chemical and Pharmaceutical Research, 7(1). 611-614.
Kambey, N. (2006). Pengolahan Minyak Kelapa dengan Penambahan Enzim Bromelin Dari Kulit Nanas (Ananas comosus L.). Skripsi. FMIPA UNSRAT Manado.
Kumaunang, M., dan kamu, V. (2011). Aktivitas Enzim Bromelin Dari Ekstrak
Kulit Nanas (Ananas comosus). Jurnal Ilmu Sains, 11(2). 198-201.
Ketaren, S. (1986). Pengantar Teknologi Minyak dan Lemak Pangan. Jakarta: UI Press.
Ketaren. (2008). Minyak dan Lemak Pangan. Jakarta: UI Press. Mamuja, C. F. (2017). Lipida (1st ed.). Unsrat Press.
M. Qazuini. (1998). Proses Pembentukan Bau Pada Minyak Kelapa. Liberty: Yogyakarta.
Ningrum, M. S. (2019). Pemanfaatan Tanaman Kelapa (Cocos nucifera) Oleh Etnis Masyarakat di Desa Kelambir dan Desa Kubah Sentang Kecamatan Pantai Labu Kabupaten Deli Serdang. Skripsi. Universitas Medan Area.
Nuzul Wahyuning D., Purwanto, Y. Susanti dan Yuliana K.D. (2010). Pembuatan Minyak Kelapa Secara Enzimatis dengan Memanfaatkan Kulit Buah dan Biji Pepaya Serta Analisis Sifat Fisikokimianya. Berk. Penel. Hayati, 15. 181-185.
Okhtora, A. I. (2016). Analisis Kadar Lemak pada Tepung Ampas Kelapa. J.Tech, 4(1). 19 – 23.
Purwaningsih, I. (2017). Potensi Enzim Bromelin Sari Buah Nanas (Ananas Comosus L.). dalam Meningkatkan Kadar Protein Pada Tahu. TEKNOLAB, 6(1). 38-45.
Perdani, C. G., Pulungan, M. H., dan Karimah, S. (2019). Pembuatan Virgin Coconut Oil (VCO) Kajian Suhu Inkubasi dan Konsentrasi Enzim Papain Kasar. Industria: Jurnal Teknologi dan Manajemen Agroindustri, 8(3). 238-246.
Rahadian. (2020). Overview Komoditas Kelapa. http://rahadiandimas.staff.uns.ac.id/files/2012/03/Overview_Komoditas_K elapa.pdf. [Diakses Tanggal 28 Juli 2013].
Rio, D., Dwiputra, H., Sudaryanto, Y., dan Indraswati, N. (2009). Bleaching Vacuum Minyak Biji Kapuk. Jurnal Widya Teknik, 8(1). 12–22. https://doi.org/10.3989/gya.108408
Sani. (2010). Pengaruh Pelarut Phenol Pada Reklamasi Minyak Pelumas. Unesa: University Press.
Sutiah, K. S. Firdausi dan W. S. Budi. (2008). Studi Kualitas Minyak Goreng dengan Parameter Viskositas dan Indeks Bias. Jurnal Berkala Fisika. UNDIP, 11(2). 53-58.
Suseno, Sugeng H., Jacoeb A. M., Yocinta H. P., dan Kamini. (2018). Kualitas
Minyak Ikan Komersial (Softgel) Impor di Wilayah Jawa Tengah. JPHPI, 21(3). 556-564.
Setiaji dan Prayugo. (2006). Membuat VCO Berkualitas Tinggi. Penebar Swadaya: Bogor.
Standar Nasional Indonesia. (2013). Minyak Goreng. Jakarta. Badan Standarisasi Nasional. Hal 1-23.
Utami, D. P. (2010). Pengaruh Penambahan Ekstrak Buah Nanas (Ananas comosus L. Merr) dan Waktu Pemasakan yang Berbeda Terhadap Kualitas Daging Itik Afkir. 9(2).
Whitaker, J.R. (1991). Principles of Enzymology for The Food Sciences. Marcel Dekker Inc, New York.
Widiyatun, F., Selvia, N., & Dwitiyanti, N. (2019). Analisis Viskositas, Massa Jenis, dan Kekeruhan Minyak Goreng Curah Bekas Pakai. STRING (Satuan Tulisan Riset dan Inovasi Teknologi), 4(1).25.https://doi.org/10.30998/string.v4i1.3348
Winarno, F. G. (2002). Kimia Pangan dan Gizi. PT. Gramedia Pustaka Utama: Jakarta.
Winarno, F. G. (2004). Kimia Pangan dan Gizi. Gramedia Pustaka Utama: Jakarta
Winarno, F.G. (2006). Kimia Pangan dan Gizi. Gramedia Pustaka Utama: Jakarta.
Winarti S., Jariyah, dan Yudi P. (2007). Proses Pembuatan VCO (Virgine Coconout Oil) Secara Enzimatis Menggunakan Papain Kasar. Jurnal Teknologi Pertanian. 8(2). 136-141.
Wuryanti. (2004). Isolasi dan Penentuan Aktivitas Spesifik Enzim Bromelin Dari Buah Nanas (Ananas comosus L.) . J. Kim Sains & Apl, 7(3). 78-82.
Downloads
Published
Issue
Section
License
Copyright (c) 2023 Agroindustrial Technology Journal
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.
The author whose published manuscript approved the following provisions:
1. The right of publication of all material published in the journal / published in the Agroindustrial Technology Journal is held by the editorial board with the knowledge of the author (moral rights remain the author of the script).
2. The formal legal provisions for access to digital articles of this electronic journal are subject to the terms of the Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License (CC BY-NC-SA 4.0), which means that Agroindustrial Technology Journal reserves the right to save, transmit media or format, Database), maintain, and publish articles without requesting permission from the Author as long as it keeps the Author's name as the owner of Copyright.
3. Printed and electronically published manuscripts are open access for educational, research and library purposes. In addition to these objectives, the editorial board shall not be liable for violations of copyright law.