DESAIN MUTU INTRINSIK DALAM PEMBUATAN HANDSANITIZER HERBAL BERBASIS DAUN TEMBAKAU KASTURI (Nicotiana tabacum L.)
DOI:
https://doi.org/10.21111/atj.v5i1.5773Keywords:
Flavonoids, Tobacco, Quality Attributes, Herbal Gel Handsanitizer,Abstract
References
Badan Pusat Statistik. (2017). Kabupaten Jember Dalam Angka Tahun 2017. Jember : Badan Pusat Statistik. Bochek AM, Yusupova LD, Zabivalova, NM, Petropavlovskii GA. (2002). Rheological Properties of Aqueous H-Carboxymethyl Cellulose Solutions with Various Additives. Russian Journal of Applied Chemistry. 75: 4-7. Caswell JA. (2000). Analyzing Quality and Quality Assurance (Including Labeling) For GMOS. AgBioForum. Volume 3, Pages 225-230. Erawati T, Rosita N, Hendroprasetyo W, Juwita DR. (2013). Pengaruh Jenis Basis Gel dan Penambahan NaCl (0,5% b/b) terhadap Intensitas Echo Gelombang Ultrasonik Sediaan Gel Untuk Pemeriksaan USG (Acoustic Coupling Agent). Laporan Penelitian. Fakultas Farmasi Universitas Airlangga dan Teknik Perkapalan Institusi Teknologi Sepuluh November, Surabaya. Fauzi Y. (2012). Kelapa Sawit. Edisi Revisi. Jakarta : Penebar Swadanya. Firdiyani F, Tri WA, dan Widodo FM. (2015). Ekstraksi Senyawa Bioaktif Sebagai Antioksidan Alami Spirulina platensis segar Sengan Pelarit Yang Berbeda. PHP. 18 (1): 1-10. Govarthnapany N dan Emma. (2012). Stabilitas Ekstrak Rosela (Hibiscus sabdarrifa L.) Sebagai Pewarna Alami. Jurnal Unpad. Vol (1), No (1). Bandung : Universitas Padjadjaran. Joharman, Tomando. (2006). Studi Pengaruh Suhu Dan Lama Evaporasi Pada Proses Pemekatan Gelatin. [Skripsi]. Bogor : Institut Pertanian Bogor. Kotler K. (2009). Manajemen Pemasaran 1. Edisi ketiga belas. Jakarta: Erlangga. Lazarova. (2010). Consumer’s perception of food quality and its relation to the choice of food [tesis]. Denmark : Master of Science in Marketing, Aarhus University. Leffingwell CJ. (2001). Chemical Constituents of Tobacco Leaf and Differences among Tobacco Types. Leffingwell Report. 1 (2). 1-56. Markham KR. (1988). Cara Mengidentifikasi Flavonoid, diterjemahkan oleh Kosasih. Padmawinata. 15. Bandung : Penerbit ITB. Ngozi IM. (2009). Chemical Profile of Chromolaena odorata L. (King and Robinson) Leaves. Pakistan Journal of Nutrition. 8 (2). Ninik WY, Diah PW, Mimik M. (2007). Pengaruh Perbedaan Konsentrasi Ekstrak Etanolik Umbi Bengkuang (Pachyrrhizus erosus, Urb) dalam Sediaan Krim terhadap Sifat Fisiknya. Jurnal Ilmu Farmasi dan Farmasi Klinik. 4 (1): 1-3. Nurnasari E dan Subiyakto. (2011). Komposisi Kimia Minyak Atsiri Pada Beberapa Tipe Daun Tembakau (Nicotiana tabaccum L.). Berita Biologi. (10) : 5. Malang : Balai Penelitian Tanaman Tembakau dan Serat. Padmadisastra dan Anggia Y. (2007). Formulasi Sediaan Salep Antikeloidal yang Mengandung Ekstrak Terfasilitasi Panas Microwave dari Herba Pegagan (Centella asiatica L. Urban). Jurnal farmasi. 28-31 Mei, hal 5. Robinson T. (1995). Kandungan Organik Tumbuhan Tinggi. Edisi VI. Hal 191-216, diterjemahkan oleh Kosasih Padmawinata. Bandung : ITB. Romasi EF, Karina J, & Parhusip, AJN. (2011). Antibacterial Activity of Papaya Leaf Extracts against Pathogenic Bacteria. Makara Seri Teknologi. 15 (2). 173-177. Sayuti K. dan Yenrina R. (2015). Antioksidan Alami dan Sintetik. Padang : Andalas University Press. Setiadi NJ. (2003). Perilaku Konsumen: Konsep dan Implikasi untuk Strategi dan Penelitian Pemasaran. Jakarta : Prenada Media. Setyo N, & Rosyidah HN. (2018). Formulasi Dan Uji Aktivitas Antibakteri Sediaan Hand Gel Ekstrak Daun Jambu Biji (Psidium Guajava L). Surakarta : Fakultas Farmasi Universitas Muhammadiyah Surakarta. Srijanto B, Olivia, BP, Lely K, Eriawan R, Sriningsih. (2012). Pemurnian Ekstrak Etanol Sambiloto (Andrographis Paniculata Ness.) dengan Teknik Ekstraksi Cair-Cair. Prosiding InSINas. Jakarta, 29-30 November. Steenkamp, JEBM. (1990). A Conceptual Model of the Quality Perception Process. Journal of Business Research. Subianto T. (2007). Studi Tentang Perilaku Konsumen Beserta Implikasinya Terhadap Keputusan Pembelian. Jurnal Ekonomi MODERNISASI. Volume 3, Nomor 3. Malang : Universitas Merdeka Malang. Yanhouy Lee, Chong Oui Hong, Mi Hyun Nam, Ji Hoon Kim, Yuanyuan Ma, Young Bu Kim, Kwang Won Lee. (2011). Antioxidant and Glycation Inhibitory Activities of Gold Kiwi Fruit (Actinidia chinensis). Journal Korea Soc. Appl. Biol. Chem. 54 (3). 460 – 467.
Downloads
Published
Issue
Section
License
The author whose published manuscript approved the following provisions:
1. The right of publication of all material published in the journal / published in the Agroindustrial Technology Journal is held by the editorial board with the knowledge of the author (moral rights remain the author of the script).
2. The formal legal provisions for access to digital articles of this electronic journal are subject to the terms of the Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License (CC BY-NC-SA 4.0), which means that Agroindustrial Technology Journal reserves the right to save, transmit media or format, Database), maintain, and publish articles without requesting permission from the Author as long as it keeps the Author's name as the owner of Copyright.
3. Printed and electronically published manuscripts are open access for educational, research and library purposes. In addition to these objectives, the editorial board shall not be liable for violations of copyright law.