ANALISIS SENSORI TERHADAP MINUMAN KOPI CELUP REMPAH YANG DISUKAI PANELIS
DOI:
https://doi.org/10.21111/agrotech.v8i3.9439Keywords:
Analisis sensori, kopi celup, RempahAbstract
References
Achadiyah, S. (2007). Kajian Pembuatan Kopi Jahe Celup (Study of Ginger Coffee Bag Preparation). Jurnal Agroteknose, 3(2), 1–6. Anggia malse, M. S. dan ikhmad J. R. (2021). Kajian Proses Produksi Bubuk Kopi Robusta (Coffea canephora) (Studi Kasus Koto Rawang, Kabupaten Pesisir Selatan, 1(April), 978–979. Apriliani, R., Tamrin, & Hermanto. (2019). Pengaruh Penambahan Kayu Manis (Cinnamomum Verum) Terhadap Karakteristik Organoleptik Dan Antioksidan Minuman Sari Buah Alpukat (Perseaamericana Mill). Jurnal Sains Dan Teknologi Pangan, 4(6), 2621–2634. Arumsari, K., Aminah, S., & Nurrahman. (2019). Aktivitas Antioksidan Dan Sifat Sensoris Teh Celup Campuran Bunga Kecombrang, Daun Mint Dan Daun Stevia. Total Phenol, Antioxidant Activity And Sensory Characteristic Of Kecombrang Flower, Mint Leaves, And Stevia Leaves Tea Bags. Jurnal Pangan Dan Gizi, 9(2), 128–140. Bareta Agdia Pury Artha, Yustina Wuri Wulandari, N. S. (2020). Aktivitas Antioksidan Kopi Rempah Dengan Penambahan Kapulaga ( Amomum compactum ) dan Kayu Manis ( Cinnamomum verum ). Jitipari, 5(2), 48–58. Batubara, S. C., & Pratiwi, N. A. (2018). Sebagai Minuman Fungsional. Jurnal Industri Kreatif Dan Kewirausahaan, 1(2), 109–123. Desy, I., Siagian, N., & Bintoro, V. P. (2020). Karakteristik Fisik , Kimia dan Organoleptik Teh Celup Daun Tin dengan Penambahan Daun Stevia ( Stevia Rbaudiana Bertoni ) sebagai Pemanis. Jurnal Teknologi Pangan, 4(1), 23–29. Edam, M., Suryanto, E., & Djarkasi, G. S. S. (2016). Formulasi minuman serbuk berbasis lemon cui (Citrus microcarpa) dengan penambahan ekstrak cengkeh (Eugenia carryophyllus) dan ekstrak pala (Myristica fragrans). Chemistry Progress, 9(2), 50–54. Firdausni, F., Hermianti, W., & Kumar, R. (2017). Pengaruh Penggunaan Sukrosa dan Penstabil Karboksi Metil Selulosa (CMC) terhadap Mutu dan Gingerol Jahe Instan. Jurnal Litbang Industri, 7(2), 137. https://doi.org/10.24960/jli.v7i2.3364.137-146 Hanggaeni, D., Puspaningrum, D., Luh, D. N., & Sumadewi, U. (2020). Effect of Drying towards the Total Phenol and Antioxidant Capacity of Arabica Coffee Rind (Coffea arabica L.). Media Ilmiah Teknologi Pangan (Scientific Journal of Food Technology), 6(2), 89–95. HanifAmanullah, Tri Pangesti Lucia ,Handajani Sri, D. K. S. (2020). Pengaruh Penambahan Proporsi Bayam Dan Jahe Terhadap Sifat Organoleptik Minuman Green Coffee. Jtb, 9(1), 142–153. Hasanah, U., Adawiyah, D. R., & Nurtama, B. (2014). Preferensi dan Ambang Deteksi Rasa Manis dan Pahit: Pendekatan Multikultural dan Gender. Jurnal Mutu Pangan, 1(1), 1–8. Nurdjannah N. (2004). Diversifikasi Penggunaan Cengkeh (Perspektif, Review PenelitianTanaman Industri). Perspektif, 3(2), 61–70. Nurhayati, N. (2018). Karakteristik Sensori Kopi Celup Dan Kopi Instan Varietas Robusta Dan Arabika. Jurnal Ilmiah Inovasi, 17(2), 80–85. https://doi.org/10.25047/jii.v17i2.547 Sangi, M. S., & Katja, D. G. (2011). Aktivitas antioksidan pada beberapa rempah-rempah. Chem. Prog, 4(2), 66–74. Saragih S., F. J., Suter, I. K., & Yusasrini, N. L. A. (2021). Aktivitas Antioksidan Dan Sifat Sensoris Teh Herbal Celup Kulit Anggur (Vitis vinifera L.) Pada Suhu Dan Waktu Pengeringan. Jurnal Ilmu Dan Teknologi Pangan (ITEPA), 10(3), 424. https://doi.org/10.24843/itepa.2021.v10.i03.p10 Sikharini, I. L., Suhartiningsih, Dwi, K., & Nugrahani, A. (2021). Pengaruh Proporsi Jahe (Zingiber officinale Rosc) Dan Daun Jamu Biji Tersebut Mutu Organoleptik dan Kesukaan Minuman Instan. Jurnal Tata Boga, 10(2), 246–256. Wijayanti, R., & Anggia, M. (2020). Analisis kadar antioksidan Mutu Bubuk Kopi Beberapa Industri Kecil Menengah (IKM) di Kabupaten Tanah Datar, 25(1), 1–6.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
The author whose published manuscript approved the following provisions:
1. The right of publication of all material published in the journal / published in the Gontor AGROTECH Science Journal is held by the editorial board with the knowledge of the author (moral rights remain the author of the script).
2. The formal legal provisions for access to digital articles of this electronic journal are subject to the terms of the Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License (CC BY-NC-SA 4.0), which means that Gontor AGROTECH Science Journal reserves the right to save, transmit media or format, Database), maintain, and publish articles without requesting permission from the Author as long as it keeps the Author's name as the owner of Copyright.
3. Printed and electronic published manuscripts are open access for educational, research and library purposes. In addition to these objectives, the editorial board shall not be liable for violations of copyright law.