Effect of Long Storage on Room Temperature on Changes of Physicalchemical Characteristics of Frozen Edamame, Glycine max (L)

Authors

  • Anisa Aprilia University Of Jember

DOI:

https://doi.org/10.21111/agrotech.v6i3.4967

Keywords:

Original Frozen edamame, Quality, Storage

Abstract

Edamame is an agricultural product famous as vegetable soybeans. One of the edamame processed product is frozen edamame. Frozen edamame is a unique product frozen of souvenirs from jember. This product is vulnerable to quality degradation due to the environment and consumer treatment. Consumers buy and carry product for souvenirs in a long journey and consumers are less precise in handling storage again when out of frozen storage. This study aims to improve the impact of space temperature storage with different time to physical quality and chemical seeds and the old influence of storage with different time to the original organoleptic characteristics of frozen edamame. The result of tests conducted on the original edamame product during storage at room temperature affect the physical and chemical products as follows: a green color 0.69 while the color leads to red 4.68, color b is 4.77, color C is 4.7, texture value is 0.47 mm/10secon, total dissolved solids by 2.080Brix, pH values 1.33%, total acids by 0.005%, moisture content 4.5% and antioxidant actives by 0.69 µg / mL 

References

Arzam, T. S., Hidayati, I., Poerwanto, R., & Purwanto, Y. A. 2015. precooling dan konsentrasi etilen dalam degreening untuk membentuk warna jingga kulit buah jeruk siam. Jurnal Horti Indonesia, 25 (3) : 257-265.Asgar, A dan S.T. Rahayu. 2014. Pengaruh Suhu Penyimpanan dan Waktu PengkondisianUntukMempertahankan Kualitas Kentang Kultivar Margahayu. Jurnal Berita Biologi, 13 (3) : 283-293Bawinto, A. S., E. Mongo., Bertie. E. K. 2015. Analisis Kadar Air, pH, Organoleptik Dan Kapang Pada Produk Ikan Tuna (Thunus Sp) Asap Di Kelurahan Girian Bawah Kota Bitung Sulawesi Utara. Jurnal Media Teknologi Hasil Perikanan, 3 (2) : 55-65.Farikha, I. N., C. Anam dan E. Widowati. 2013. Pengaruh jenis dan konsentrasi bahan pentabil alami terhadap karakteristik fisikokimia sari buah naga merah (Hylocereus polyrhizus) selama penyimpanan. Jurnal Teknosain Pangan,2 (1): 30 - 38.Gustiar, H. 2009. Sifat Fisiko-Kimia dn Indeks Glikemik Produk Cookies Berbahan Baku Pati Garut (Maranta arundinacea L. ). Termodifikasi. Skripsi. Institut Pertanian Bogor.Irmawati, F.M., D. Ishartani, dan D.R. Affandi. 2014. Pemanfaatan tepung umbi garut (Maranta arundinacea L.) sebagai pengganti terigu dalam pembuatan biskuit tinggi energi protein dengan penambahan tepung kacang merah (Phaseolus vulgaris L.). J. Teknosains Pangan. 3 (1). ISSN 2302-0733.Marisi., R. J. Nainggolan., E. Julianti. 2016. Pengaruh komposisi udara ruang penyimpanan terhadap mutu jeruk siam brastagi (citrus nobilis lour var microcarpa) selama penyimpanan suhu ruang. Jurnal Rekayasa Pangan dan Pertanaian, 4 (3): 332 - 340.Migglio, C., E. Chaivaro., A. Visconti., V. Fogliano., dan N. Pellegrini. 2008. Effects of Different Cooking Methids on Nutritional and Physicochemical Characteristic of Selected Vegetables. Agricultural and Food Chemistry, 56 : 139-147.Purwadi, A., W. Usada dan Isyuniarto. 2007. Pengaruh lama watktu ozonisasi terhadap umur simpan buah tomat (Lycopersicum esculentum mll). Prosiding PP-PDIPTN Puste Akselerator dan Proses Bahan-BATAN. 234-242.Safaryan,N., S. Haryati., dan E. D. Hastuti. 2007. Pengaruh Suhu dan Lama Penyimpanan terhadap Penurunan adar Vtamin C Brokoli (Brassica oleracea L.). Buletin Anatom dan Fisologi, 17 (2) : 39-46.Setyaningsih, D., Apriyanto, A., dan Sari, M. P. 2010. Analisis Sensori Untuk Industri Pangan dan Agro. Bogor : IPB Press.Silaban, S. D., E. Prihastanti dan E. Saptiningsih. 2013. Pengaruh suhu dan lama penyimpanan terhadap kandungan total asam, kadar gula serta kematangan buah terung Belanda (Cyphomandra betacea Sent). Jurnal Buletin Anatomi dan Fisiologi, XXI (1): 55-63.Winarno.F.G. 2002. kimia Pangan dan Gizi. PT GramediaPustakaUtama. Jakarta.Zuhri, M, Utari, L, Isnawan, B.H, 2002. Penampilan Sifat Agronomis Kedelai Introduksi Varietas Edamame Dengan Inokulasi Legin Pada TanahSteril dan Non Steril. Proseding Seminar Nasional Inovasi Teknologi dalam Mendukung Agribisnis Yogyakarta. UMY, 127 – 135.

Downloads

Published

2020-12-27

How to Cite

Aprilia, A. (2020). Effect of Long Storage on Room Temperature on Changes of Physicalchemical Characteristics of Frozen Edamame, Glycine max (L). Gontor Agrotech Science Journal, 6(3), 603–630. https://doi.org/10.21111/agrotech.v6i3.4967