Productivity Development and Marketing of Janggelan, Mesona palustris in Jeruk Village, Bandar District, Pacitan Regency

Authors

  • Ratna Mustika Wardhani Merdeka Madiun University

DOI:

https://doi.org/10.21111/agrotech.v6i3.4919

Keywords:

Productivity, Janggelan Plants, Marketing.

Abstract

Janggelan (Mesona palustris BL) is usually used for making black grass jelly, but can also be used for cosmetic ingredients. Increasing production through intensification programs requires farmers' understanding of the problem of janggelan. Problems are not only limited to cultivation techniques, but also include problems with the introduction of plants, their uses, nutritional value and market potential. The research objective was to determine the potential of janggelan and to analyze the janggelan farming and marketing channels in Jeruk Village, Bandar District, Pacitan Regency. This research uses analytical methods and its implementation with survey techniques. The method of determining the research area used purposive sampling method, namely in Jeruk Village, Bandar District, Pacitan Regency. Determination of the number of samples using the random sampling method. The data used are primary data and secondary data. The data collection technique was done by taking notes, observing and interviewing. The results showed that the productivity of Janggelan plants in Jeruk Village, Bandar District, Pacitan Regency, has the potential to develop Janggelan plants (Mesona palustris BL) and there are 4 (four) marketing channels carried out to market Janggelan plants (Mesona palustris BL).

Author Biography

Ratna Mustika Wardhani, Merdeka Madiun University

Agritecknologi Department

References

Anindita, R. 2004. Pemasaran Hasil Pertanian. Penerbit Papyrus, Surabaya. Anonim, 2007. Budidaya dan Komponen Gizi Janggelan. http://sukafm-mantap.blogspot.co.id/2015/07/budidaya-janggelan.html. Diakses pada 01 Juli 2018. Anonim, 2012. Budidaya Tanaman Janggelan. https://www.facebook.com/247019835382263/posts/budidayatanamanjang lanspertisayauraikandalampaparansebelumnyabahwata/272616446155935/ Diakses pada 01 Juli 2018. Anonim, 2015. Budidaya Janggelan. http://sukafmmantap.blogspot.com/2015/07/budidaya-janggelan.html. Diakses pada 01 Juli 2018. Arikunto, S. 1998. Prosuder Penelitian Suatu Pendekatan Praktek. Jakarta: PT. Rineka Cipta. Baladina, N. 2012. Pemasaran Hasil Pertanian: Marjin dan Biaya Pemasaran. Ubdistanceceleraning. Lab. Ekonomi Pertanian, Fakultas Pertanian. Universitas Brawijaya, Malang. Cholilie, I. A. 2014. Analisis Efisiensi Produksi Bubuk Cincau Hitam (Mesona palustris) Pada Skala Ganda. Skripsi. Fakultas Teknologi Pertanian. Universitas Brawijaya. Malang. Dahl dan Harmond, J.W. 1987. Market and Price Analysis The Agricultural Industry (Terjemahan). Mac Milan Publishing Company, New York. Heyne, K. 1987. Tumbuhan Berguna Indonesia.Jilid ke-3. Jakarta: Yayasan Sarana Wana. Kotler. 1998. Manajemen Pemasaran : Analisis Perencanaan, Implementasi dan Pengendalian. Jilid Dua. Erlangga, Jakarta. Mubyarto. 1989. Dalam Tunjung S.N. 2011. Skripsi. Analisis Efisiensi Ekonomi Penggunaan Faktor-Faktor Produksi Pada Usahatani Jagung Varietas Bisi-2 di Kecamatan Jatiroto Kabupaten Wonogiri. Universitas Sebelas Maret, Surakarta. Nicholson, Walter. 1991. Teori Ekonomi Mikro I, Terjemahan Deliarnov. Jakarta: Penerbit Rajawali. Pitojo, S. dan Zumiati, 2005. Cincau Cara Pembuatan dan Variasi Olahannya. Agromedia Pustaka, Jakarta. Profil Desa Jeruk Kecamatan Bandar, 2018. Potensi dan Tingkat Perkembangan Desa atau Kelurahan, Pacitan. Rahayu, et. al. 2016. Peningkatan Kinerja UMKM Janggelan di Kabupaten Pacitan Melalui Introduksi Teknologi Produksi dan Manajemen Keuangan. Jurnal Pertanian Ilmiah KULTURA Vol. IV No. 2. Universitas Sebelas Maret, Surakarta. Rahmawansah, 2006. Klasifikasi Tanaman cincau Hitam atau Janggelan(MesonaPalustris). http://darsatop.lecture.ub.ac.id/2015/05/06/cincau-hitam-mesona-palustris-bl/. Diakses pada 01 Juli 2018. Rodjak, A. 1996. Dasar-dasar Manajemen Usahatani. Fakultas Pertanian Universitas Padjadjaran, Bandung. Schmidt, F.H. and J.H.A. Ferguson. 1951. Rainfall Types Based on Wetand Dry Period Ratios for Indonesia With Western New Guinea. Jakarta : Djawatan Meteorologi dan Geofisika Sedyawati, et al 2016. Analisis Efisiensi dan Marjin Pemasaran Janggelan di Kecamatan Karangtengah kabupaten Wonogiri. Universitas Sebelas Maret, Surakarta. Septian, Boddy Andi dan Tri Dewanti. 2014. Peranan Senyawa Bioaktif Minuman Cincau Hitam Terhadap Penurun Tekanan Darah Tinggi. Jurnal Pangan dan Agroindustri 2(3) : 198 202. Malang: Universitas Brawijaya. Singarimbun dan Efendi, 1995. Metode Penelitian Survei. Jakarta: LP3ES. Soekartawi. 1991. Agribisnis Teori dan Aplikasinya. PT. Raja Geafindo Persada. Jakarta. Supriyadi, et al. 2017. Potensi Janggelan Sebagai Produk Unggulan di Pacitan. http://eprints.umsida.ac.id/784/1/Prosiding%20Konferensi%20Nasional%20%20PkM-CSR%202017_TTG_Pendidikan.pdf. Diakses pada 05 Juli 2018. Surakhmad, 2004. Pengantar Penelitian Ilmiah. Bandung: PT Tarsito. Swasta, B. 1996. Azas-azas Marketing. Liberty. Yogyakarta. Theresia, et al. 2016. Analisis Penggunaan Faktor-faktor Produksi Pada Usahatani Janggelan di Kecamatan Karangtengah Kabupaten Wonogiri. Universitas Sebelas Maret, Surakarta. Wayan Cahyono., 2013. Analisis Efisiensi Pemasaran Sayuran di Sub Terminal Agribisnis Kab Karanganyar. Agribusiness Review. Vol 1, No. Magister Agribisnis Program Pasca Sarjana UNS. Yufit R. H. et al, 2017. Srategi Pengembangan Produk Unggulan Lintas Wilayah Untuk Mendukung Sistem Inovasi Daerah di Kabupaten Magetan, Ponorogo dan Pacitan. Politeknik Negeri Jember. Jurnal Cakrawala Vol. 11 No. 1 Juni 2017 : 113 - 129

Downloads

Published

2020-12-01

How to Cite

Wardhani, R. M. (2020). Productivity Development and Marketing of Janggelan, Mesona palustris in Jeruk Village, Bandar District, Pacitan Regency. Gontor Agrotech Science Journal, 6(3), 489–498. https://doi.org/10.21111/agrotech.v6i3.4919