The Effect of Different Types Manure and Altitude on Wheat Production

Authors

  • Siti Nurul Iftitah Prodi Agroteknologi, Fakultas Pertanian, Universitas Tidar
  • Nurul Baroroh Ayyu Rahmawati Prodi Agroteknologi, Fakultas Pertanian, Universitas Tidar
  • Vatjarjinanto Vatjarjinanto Prodi Agroteknologi, Fakultas Pertanian, Universitas Tidar
  • Ringguh Puji Utami Prodi Agroteknologi, Fakultas Pertanian, Universitas Tidar

DOI:

https://doi.org/10.21111/agrotech.v9i1.9555

Keywords:

Gandum, Gluten, Ketinggian tempat, Protein, Pupuk kandang

Abstract

The aim of this research is to know the effect of different manure types on the yield of wheat (Triticum aestivum L.) dewata 162 at different altitudes. The study used a factorial experiment arranged in a completely randomized block design with three replications. The first factor is the type of manure; cow, chicken, goat manure. The second factor is the difference in altitude; lowlands, midlands, and highlands. The results showed that the application of manure and different altitudes affected several parameters such as protein content, gluten content, and the weight of 1.000 dry beans. Chicken manure showed the highest dry weight of 1,000 seeds. The highest content of protein, gluten, and weight of 1,000 dry seeds are found in the lowlands.

References

Badan Pusat Statistik. (2020). Data kebutuhan dan import gandum indonesia (data diolah). Badan Pusat Statistik. Jakarta. www.BPS.go.id. Diakses 20 Agustus 2021.

Dewanto, F. G., Londok, J. J. M. M. R., & Tuturoong, R. A. V. (2013). Pengaruh pemupukan anorganik dan organik terhadap produksi tanaman jagung sebagai sumber pakan. Jurnal Zootek, 32(5), 1–8

Fahrunsyah, Mulyadi, A. Sarjono dan S. Darma. (2021). peningkatan efisiensi pemupukan fosfor pada ultisol dengan menggunakan abu terbang batubara. Jurnal Tanah dan Sumberdaya Lahan. 8 (1): 189-202.

Harjadi, S.S. (2019). Pengantar Dasar Agronomi. Gramedia: Jakarta.

Ika N. S., Eva., B. (2020). Pengaruh faktor geografis terhadap perubahan produktivitas jenis padi di kecamatan delanggu kabupaten klaten. Geo Image. 9 (2): 114-120.

Mangungsong A, Soemarsono, dan Fatardho Z. (2019). Pemanfaatan mikroba tanah dalam pembuatan pupuk organik serta peranannya terhadap tanah aluvial dan pertumbuhan bibit tanaman kakao. Jurnal Argon Indonesia, 47(3):318-325

Maria Yustiningsih. (2019). Intensitas cahaya dan efisiensi fotosintesis pada tanaman naungan dan tanaman terpapar cahaya langsung. BIOEDU, 4 (2): 43-48.

Roidah, I. S. (2013). Manfaat penggunaan pupuk organik untuk kesuburan tanah. Jurnal Bonorowo , 30-43

Saaroh N, S., Wayan I, S. (2020). Elastisitas permintaan gandum dan produk turunan gandum di Indonesia. Jurnal Ekonomi Kuantitatif Terapan. 13: 1.

Suarni. (2016). Struktur dan Komposisi Biji dan Nutrisi Gandum. Dalam “Gandum”: Peluang Pengembangan di Indonesia. IAARD Press. Jakarta.

Suwarti dan Syafruddin. (2016). Teknologi Budidaya Gandum di Indonesia. Prosiding Seminar Nasional Inovasi Teknologi Pertanian. Balai Penelitian Tanaman Serealia: 671-679.

Syafruddin. (2016). Pemupukan Tanaman Gandum dalam “Gandum” : Peluang Pengembangan di Indonesia. IAARD Press. Jakarta.

Wahyuningsih, K. (2015). Utilization of Inpari 17 Rice (Oryza sativa L.) Modified as flour to be used as Gluten-free bread Raw Materials Pangan, 24(3).167-182

Zaini, Z. dan N.A. Subekti. (2016). Pengembangan Gandum di Daerah Tropika dengan Pendekatan Fisiologis dan Agronomis. dalam “Gandum” : Peluang Pengembangan di Indonesia. IAARD Press. Jakarta

Downloads

Published

2023-10-30

How to Cite

Iftitah, S. N., Rahmawati, N. B. A. ., Vatjarjinanto, V., & Utami, R. P. . (2023). The Effect of Different Types Manure and Altitude on Wheat Production. Gontor Agrotech Science Journal, 9(2), 102–108. https://doi.org/10.21111/agrotech.v9i1.9555