KARAKTERISTIK SENSORI DAN KIMIA ASAM DRIEN (DURIAN OLAHAN KHAS ACEH) YANG DIFERMENTASI DENGAN WAKTU YANG BERBEDA
DOI:
https://doi.org/10.21111/agrotech.v4i1.2173Keywords:
asam drien, aceh, fermentasiAbstract
References
Antarlina, S.S., I. Noor, H. Dj. Noor, S. Umar dan Muhammad. 2003. Pemanfaatan Sumberdaya Tanaman Buah-Buahan Lokal Kalimantan Selatan untuk Agroindustri. Laporan Akhir Balittra Banjarbaru.
AOAC. 1995. Official Methods of Analisis of Association of Analytical Chemist. Washington. D. C. Cho, H.S and Kim, K.H.(2009). An Evaluation of Phsycochemical Properties of salted and Fermented Shrimp for HACCP. J. East Asian Soc Diatery Life (19): 395-400.
Irianti, D. 1986. Mempelajari Proses dan Metode Pembuatan Tempoyak. Skripsi Jurusan Gizi Masyarakat dan Sumberdaya Keluarga. Fakultas Pertanian IPB, Bogor.
Muzaifa, M., R. Moulana, Y. Aisyah., I. Sulaiman dan T. Rezeki. 2015. Karakteristik Kimia dan Mikrobiologis Asam Drien (Durian Fermentasi Dari Aceh) Pada Berbagai Metode Pembuatan. AGRITECH, Vol. 35, No. 3: 288-293.
Nielsen, S. S. 2003. Food Analysis. 3rd Edition. Kluwer Academic/Plenum Publisher, New York.
Nuswamarhaeni, S., D. Prihatini dan E.P. Pohan. 1999. Mengenal Buah Unggul Indonesia. Cetakan ke IX. Penebar Swadaya. Jakarta.
Rampengan, V. J. Pontoh dan D. T. Sembel. 1985. Dasar - dasar Pengawasn Mutu Pangan. Badan Kerjasama Perguruan Tinggi Negeri Indonesia Bagian Timur, Makassar.
Soekarto, T. S. 1990. Dasar – dasar Pengawasan dan Standar Mutu Pangan. Departemen Pendidikan dan Kebudayaan. Direktorat Jendral Pendidikan Tinggi. Pusat Antar Universitas Pangan dan Gizi. IPB, Bogor.
Soekarto. S. T. 1985. Penelitian Organoleptik Untuk Industri Pangan dan Hasil Pertanian. Bhatara Karya Aksara, Jakarta.
Sunita, A. 2002. Prinsip Dasar Ilmu Gizi. Gramedia Pustaka Utama, Jakarta.
Suprapti, M. L. 2002. Membuat Terasi. Penerbit Kanisius, Yogyakarta. Widyaningsih, T. D. dan Murtini, E. S. 2006. Alternatif Pengganti Formalin Pada Produk Pangan. Trubus Agrisarana, Surabaya.
Winarno, F. G. 1993. Pangan Gizi, Teknologi dan Konsumen. Gramedia Pustaka Utama, Jakarta.
Wirawati, C.U. 2002. Potensi Bakteri Asam Laktat yang Diisolasi dari Tempoyak Sebagai Probiotik. Thesis Institut Pertanian Bogor, Bogor.
Yuliana, N. 2004. Biochemical Changes in Fermented Durian (Durio zibhethinus Murr). Dissertation. UPLB Laguna, Philippines.
Yuliana, N. 2005. Optimasi Proses Pengolahan Durian Fermentasi (Tempoyak). Laporan Penelitian.Unila, Lampung.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
The author whose published manuscript approved the following provisions:
1. The right of publication of all material published in the journal / published in the Gontor AGROTECH Science Journal is held by the editorial board with the knowledge of the author (moral rights remain the author of the script).
2. The formal legal provisions for access to digital articles of this electronic journal are subject to the terms of the Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License (CC BY-NC-SA 4.0), which means that Gontor AGROTECH Science Journal reserves the right to save, transmit media or format, Database), maintain, and publish articles without requesting permission from the Author as long as it keeps the Author's name as the owner of Copyright.
3. Printed and electronic published manuscripts are open access for educational, research and library purposes. In addition to these objectives, the editorial board shall not be liable for violations of copyright law.