KAJIAN POTENSI DAN ANALISIS BIAYA PADA PEMBUATAN HAND SANITIZER EKSTRAK DAUN WARU (HIBISCUS TILIACEUS)
DOI:
https://doi.org/10.21111/atj.v7i1.9410Keywords:
Halal AgroindustryAbstract
References
Asngad, A., Bagas, A., dan Nopitasari. (2018). Kualitas Gel Pembersih Tangan (Handsanitizer) Dari Ekstrak Batang Pisang Dengan Penambahan Alkohol, Triklosan Dan Gliserin Yang Berbeda Dosisnya. Bioeksperimen: Jurnal Penelitian Biologi, 4(2), 61–70.
Asnidar, A., dan Asrida, A. (2017). Analisis Kelayakan Usaha Home Industry Kerupuk Opak Di Desa Paloh Meunasah Dayah Kecamatan Muara Satu Kabupaten Aceh Utara. Jurnal S. Pertanian, 1(1), 39–47.
Assegaf, A. R. (2019). Pengaruh Biaya Tetap Dan Biaya Variabel Terhadap Profitabilitas Pada Pt. Pecel Lele Lela Internasional, Cabang 17, Tanjung Barat, Jakarta Selatan. Jurnal Ekonomi Dan Industri, 20(1), 1–5.
Bahri, S., Ginting, Z., Vanesa, S., dan Za, N. (2021). Formulasi Sediaan Gel Minyak Atsiri Tanaman Nilam (Pogostemon Cablin Benth) Sebagai Antiseptik Tangan (Hand Sanitizer). Jurnal Teknologi Kimia Unimal, 10(1), 87–89.
Diana, A. R., Hendrarini, L., dan Narto, N. (2013). Diseminasi Oleh Dokter Kecil Tentang Penggunaan Hand Sanitizer Berbentuk Gel Dan Spray Untuk Menurunkan Angka Kuman Tangan Siswa Sdn Demakijo I Di Gamping, Sleman, Yogyakarta. Sanitasi: Jurnal Kesehatan Lingkungan, 4(3), 129–135.
Hidayah, A. N., Amananti, W., dan Febriyanti, R. (2021). Skrining Fitokimia Daun Waru (Hibiscus Tiliaceus) Di Kawasan Brebes, Tegal, Dan Pemalang. [Tugas Akhir]. Politeknik Harapan Bersama.
Maruta, H. (2018). Analisis Break Even Point (Bep) Sebagai Dasar Perencanaan Laba Bagi Manajemen. Jurnal Akuntasi Syariah, 2(1), 9–28.
Normansyah, D., Rochaeni, S., dan Humaerah, A. D. (2014). Analisis Pendapatan Usahatani Sayuran Di Kelompok Tani Jaya, Desa Ciaruteun Ilir, Kecamatan Cibungbulang, Kabupaten Bogor. Agribusiness Journal, 8(1), 29–44.
Nurrokhmah, M. (2018). Penurunan Kadar Lemak Pada Babat Sapi Menggunakan Ekstrak Kulit Buah Jeruk Nipis (Citrus Aurantifolia Swingle) Dengan Variasi Konsentrasi Etanol Dan Waktu Perendaman. [Skripsi]. Universitas Muhammadiyah Semarang.
Puspitarini, R. C., dan Fitria, N. J. L. (2022). Sosialisasi Dan Edukasi Pembuatan Hand Sanitizer Bahan Alami Berupa Kemangi Dan Lidah Buaya Di Lingkungan Universitas Panca Marga. Jurnal Abdi Insani, 9(1), 42–50.
Safitri, Y. (2022). Uji Daya Hambat Bakteri Eschericia Coli Dan Respon Sensori Hand Sanitizer Gel Dari Ekstrak Daun Waru (Hibiscus Tiliaceus) Dalam Larutan Ekstrak Kulit Buah Lemon (Citrus Limon). [Skripsi]. Universitas Lampung.
Sartika, D., Susilawati, Nurdin, S. U., Wahyudi, dan Iswandari, R. (2020). Waru : Potensi, Daya Hambat Mikroba, Dan Manfaat. Graha Ilmu. Yogyakarta.
Srikartika, P., Suharti, N., dan Anas, E. (2016). Kemampuan Daya Hambat Bahan Aktif Beberapa Merek Dagang Hand Sanitizer Terhadap Pertumbuhan Staphylococcus Aureus. Jurnal Kesehatan Andalas, 5(3), 540–545.
Wibisono, H. (2021). Uji Daya Hambat Staphylococcus Aureus Dan Respon Sensori Hand Sanitizer Dari Ekstrak Daun Waru (Hibiscus Tiliaceus L) Dalam Larutan Asam Ekstrak Kulit Jeruk Nipis (Citrus Aurantifolia Swingle). [Skripsi]. Universitas Lampung.
Winarso, W. (2014). Pengaruh Biaya Operasional Terhadap Profitabilitas (Roa) PT Industri Telekomunikasi Indonesia (Persero). Ecodemica, 2(2), 258–272.
Yuni, S., Sartika, D., & Fionasari, D. (2019). Analysis Of Cost Behavior Against Fixed Costs Analisis Perilaku Biaya Terhadap Biaya Tetap. Research In Accounting Journal, 1(2), 247–253.
Downloads
Published
Issue
Section
License
Copyright (c) 2023 Agroindustrial Technology Journal
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.
The author whose published manuscript approved the following provisions:
1. The right of publication of all material published in the journal / published in the Agroindustrial Technology Journal is held by the editorial board with the knowledge of the author (moral rights remain the author of the script).
2. The formal legal provisions for access to digital articles of this electronic journal are subject to the terms of the Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License (CC BY-NC-SA 4.0), which means that Agroindustrial Technology Journal reserves the right to save, transmit media or format, Database), maintain, and publish articles without requesting permission from the Author as long as it keeps the Author's name as the owner of Copyright.
3. Printed and electronically published manuscripts are open access for educational, research and library purposes. In addition to these objectives, the editorial board shall not be liable for violations of copyright law.